Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT

În această toamnă, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, cel mai mare festival de gen din Sud-Estul Europei, va trece Prutul.

Prima ediție FILIT Chișinău se va desfășura în perioada 20-22 octombrie 2023, concomitent cu cea de-a XI-a ediție de la Iași.

Evenimentul, organizat de Fundația Ka-tet, va reuni prozatori din țară și din străinătate (din țări precum România, Spania, Polonia), alături de poeți, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri culturali, jurnalişti, artiști.

Un element definitoriu al ediției pilot va fi Trenul Literaturii care va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei - Iași și Chișinău. Trenul caravană va porni din Iași - vineri, 20 octombrie, ora 12:00 - și va ajunge la Chișinău la ora 16:40. La bord vor urca autorități de pe ambele maluri ale Prutului, scriitori români, traducători sau călători pasionați de literatură și nu numai, care timp de 4 ore vor avea parte de performance de poezie, dezbateri literare și un concert inedit. Acțiunea va fi transmisă live de TVR Moldova și TVR Iași.

Festivalul are în centru 3 evenimente principale, desfășurate pe pe scena Teatrului Fără Nume, cu nume mari ale literaturii și dramaturgiei contemporane mondiale. Totodată, în cele trei zile de FILIT Chișinău vor fi organizate mai multe evenimente culturale: întâlniri cu scriitori din România și din Europa, ateliere tematice pentru copii, întâlniri ale cluburilor de lectură, ateliere de scriere creativă pentru liceeni, mese rotunde și întâlniri profesionale.

În program va fi inclusă și Noaptea Albă a Poeziei (NAP), un maraton de poezie și muzică, la care vor participa zeci de poeți și performeri de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate.

FILIT Chișinău va dinamiza scena culturală din Republica Moldova și va contribui la mărirea vizibilității sale, cu un aport extraordinar la promovarea lecturii în societate și la cultivarea pasiunii pentru literatură în rândul generației tinere. Nu în ultimul rând, ediția pilot va deschide orizontul multor colaborări între diverse medii.